"Dansk detektiv jagter musiktyve" Berlingske 2/5 2005


Berlingske Tidende, den 2. maj 2005 

Danske komponisterlaver musik til reklamefilm, som bliver sendt via TV-stationer i hele Europa, men ofte bliver de snydt for vederlag. Peter Lund har taget detektivkasketten på og inddriver vederlag for de danske toner.

Danske komponister, som laver musik til reklamefilm, risikerer at blive snydt for vederlag i udlandet, mener Peter Lund, der er direktør for Lyngdahl Musik Forlag.

I løbet af de sidste par år har han kradset 200.000 kr. ind for fire komponister, der ikke har fået deres retmæssige vederlag for den musik, som de har komponeret til reklamefilm, der er blevet sendt på udenlandske TV-stationer.

»Jeg laver research for komponister, som skriver musik til reklamefilm. De har ret til vederlag, hvis deres musik bruges i udlandet, men det er langtfra altid, at de får dem,« siger Peter Lund.

I Danmark er det KODA, der varetager komponisternes rettigheder og kradser penge ind, når deres musik har været spillet i radio og TV. I udlandet er det det lokale svar på KODA, i Tyskland hedder det f.eks. GEMA, der indkræver og modtager penge for komponisterne, og disse penge bliver derefter sendt videre til KODA i Danmark, som sender pengene til komponisterne.

Peter Lund, der er cand.phil. i musikvidenskab, har arbejdet for både et fransk og et tysk firma, der hjælper udenlandske komponister med at kræve penge ind i Skandinavien.

»Jeg fandt ud af, at det her er et gråzoneområde for danske komponister, der laver musik til reklamefilm, der bliver vist i udlandet. Jeg skrev derfor rundt til danske komponister, hvis musik bliver brugt i udlandet, og tilbød at hjælpe med at skaffe vederlag hjem, som de ikke havde fået,« siger Peter Lund.

Hentede 200.000 kr. hjem

Han underviser i musikvidenskab på Københavns Universitet, og indkrævningen af penge for komponisterne er et sidejob for ham. I alt har han hentet 200.000 kr. hjem for musik spillet i Spanien, Frankrig, Tyskland og Holland. Én har han skaffet 50.000 kr. for musik til en bilreklamefilm spillet i tre lande. En anden har fået 45.000 kr. for musik til en legetøjsreklame spillet i seks lande.

»Det kan være ret besværligt at hente pengene hjem, og ofte er kravene forældede. Den, der sender reklamefilmene, har indberetningspligt til det lokale KODA, men det sker ikke altid,« siger Peter Lund, der som betaling for sit arbejde tager en procentdel af det beløb, han henter hjem.

Han tror ikke, at nogen bevidst forsøger at snyde de danske komponister.

»Når de ikke får deres penge, kan det skyldes fejl flere steder i kæden. F.eks. får de nogle gange ikke deres penge, fordi deres navne ikke fremgår af de indberetninger, som annoncørerne giver til TV-stationerne - oplysninger de skal bruge, når de skal betale vederlag til de lokale KODA-organisationer, og derfor kan de heller ikke sende penge videre til komponisterne,« siger Peter Lund.

Han har i en række tilfælde været ude for, at komponisternes krav er blevet forældede. Det er f.eks. sket med reklamefilm for vaskepulverfirmaet Oma og tyggegummimærket Stimorol - begge sendt i Holland - samt en reklamefilm for det tyske byggemarked OBI.

Med nød og næppe

Lars Daniel Terkelsen er en af de komponister, der har benyttet Lyngdahl Musik Forlag. Han har bl.a. fået penge for musik til en reklamefilm for LEGO, en tysk sparekasse og bilfirmaet Honda. Han tror ikke, at han ville have fået sine penge uden denne hjælp.

»Det er med nød og næppe, at jeg har fået pengene, inden kravene var forældede. Erfaringerne viser, at jeg ikke får mine penge, hvis jeg ikke foretager mig noget. Der er adskillige film, jeg aldrig har fået penge for, og som nu har overskredet forældelsesfristen,« siger Lars Daniel Terkelsen.

»TV-selskaber betaler de penge, de skal, til f.eks. GEMA, som så, når det gælder musik til reklamefilm, måske ikke er fuldstændig sikre på, hvem der skal have pengene. Derfor venter de og ser, om nogen kræver pengene, og det er der så som regel ikke. Det er, som om det er nødvendigt at hive dem i ørerne, og det er så det, Peter Lund gør,« siger Lars Daniel Terkelsen.

Martin Gormsen, underdirektør i KODA, siger, at danske komponister normalt får deres penge helt automatisk, når deres musik har været fremført i udlandet. I 2004 blev det næsten 30 mio. kr., hvilket er det højeste nogensinde.

»Men der kan, navnlig i forbindelse med musik til reklamer, være problemer med rapportering. Helt typisk opstår fejlene, når musikbrugerne ikke rapporterer korrekt til de lokale forvaltningsselskaber, som varetager komponisternes rettigheder. Det kan også give problemer, når man har nogle bogstaver i sit navn, som ikke findes i udlandet,« siger Martin Gormsen, som mener, at der kun sker fejl i forbindelse med en meget lille del af fremførelserne.

»Vi er opmærksomme på problemet, og det er derfor, vi har oprettet en international afdeling, som skal tage sig af disse problemer,« siger Martin Gormsen, der oplyser, at KODA ikke fradrager administrationsomkostninger af vederlag i udlandet.